winter 1979

140

Westeremden winterbeelden 14 februari 1979

Het jaar 1979 14 februari de dag dat ik nooit weer zal vergeten. S, nachts begon het hard te waaien in nu steekt er ook een sneeuwstorm op met zware hoge driftsneeuw. In Groningen, Friesland en Drenthe zijn de wegen vrijwel onbegaanbaar door stuifsneeuw. In Amsterdam is het spekglad door ijzel. Ik zit thuis weer aan de radio, het medium voor de snelle nieuwsvoorziening. In Groningen en Drenthe is nu Radio Noord de hele dag in de lucht. Overal in de omgeving werd op de 14de windkracht 7 gemeten, met uitschieters naar 8. In de avondkranten komen de eerste berichten over de noodsituatie in het noorden. Het Vrije Volk bericht over gestrande automobilisten, ongevallen door de gladheid, sneeuwploegen die de weg kwijt zijn, geknapte hoogspanningsleidingen en grote vertragingen bij het openbaar vervoer. Op het journaal is te zien hoe de sneeuwstorm als een razende tekeergaat in het noorden. Om dorpen en automobilisten te ontzetten wordt het leger ingezet met zwaar Genie materieel. Op Radio Noord geven veel luisteraars gehoor aan de oproep om hun woning als opvangadres te melden voor vastgelopen automobilisten. In het noorden is een unieke situatie ontstaan; volgens radio noord blijkt, dat zelfs de plaatsen zoals Stedum, Westeremden en Garsthuizen volledig geïsoleerd zijn geraakt. De toenmalige Burgemeester Mellema heeft zijn hoofdkwartier in gericht in het Café het, rechthuis als coördinatie plek.

 

Heeft u ook winter foto’s van 1979 stuur het s.v.p op naar m, n email adres zo dat ik het kan plaatsen, ook foto’s van de wateroverlast wat hier achter weg kwam zijn zeer welkom.

Heeft u foto’s, maar geen scanner geen probleem, ik kan ze inscannen en u krijgt de foto’s netjes weer terug. Of stuur een mail naar:  koosmeijer@live.nl