Update; Versterking van het Dorpshuis .

Westeremden-Risico hogere bouwkosten. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) is met het bestuur van het dorpshuis in Westeremden in gesprek over de garantstelling voor de kosten van de versterking van het dorpshuis. Over een jaar moet het dorpshuis van Westeremden zijn versterkt.

Zelf opdraait extra kosten

Het dorpshuis van Westeremden moet worden versterkt vanwege de aardbevingen. De ingreep kost 800.000 euro. Volgens Schudde heeft de NCG het bestuur van het dorpshuis gevraagd om garant te staan voor het project. Hij liet weten dat de vrijwilligers dit niet kunnen dragen en vroeg hulp aan de gemeente. Een woordvoerder van de NCG zegt dat dit niet klopt: ‘De NCG herkent zich niet in de uitspraken van het bestuur. Er is geen sprake van een garantstelling voor de versterking. In dit geval niet en ook niet in andere gevallen.’ Schudde laat daarop weten dat het bestuur inmiddels opnieuw om tafel zit met de NCG om over de kwestie te praten. Hij kan nog niet zeggen wat daaruit is gekomen. De gemeente Loppersum wil overigens niet garant staan voor het project. Volgens wethouder Rudi Slager is dat geen taak van de gemeente, maar van de NCG. De vrijwilligers die het dorpshuis runnen, zouden garant moeten staan voor de versterkingskosten van 800.000 euro. Dat kunnen en willen zij niet dragen, zo liet inwoner Bert Schudde maandagavond tijdens de raadsvergadering van Loppersum weten. Het dorpshuis is op dit moment niet aardbevingsbestendig en moet worden versterkt. Het bestuur staat op het punt om een overeenkomst hierover aan te gaan met de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). De vrijwilligers twijfelen of ze dat moeten doen. We kunnen een blanco cheque afgeven en dat is wel wat de NCG van ons verwacht. Vijftien vrijwilligers moeten tekenen voor een project van acht ton’, zegt Schudde bezorgd. Mochten de kosten oplopen, dan moet de stichting die het dorpshuis runt dit mogelijk zelf ophoesten.

Garantstelling

Het bestuur wil daarom exact weten wie de risico’s draagt. ‘We moeten twintig tot dertig fondsen aanschrijven om geld bij elkaar te schrapen voor het nieuwe dorpshuis. Dat vinden wij niet erg, maar ik zou meer behoefte hebben aan subsidie voor een goede advocaat’, zegt Schudde. Hij vraagt de gemeente om garant te staan voor het project, mochten de kosten vanwege hogere bouwprijzen oplopen. ‘Het is een schande dat de NCG dit afwentelt op vrijwilligers die de voorzieningen in dorpen op peil willen houden.’ PvdA-raadslid Chris Bultje snapt de zorgen en wil de garantstelling breder trekken: ‘Ook particulieren worden op deze manier in een wurggreep gehouden. Wij willen dat het college hier iets mee gaat doen.’

‘Geen taak voor de gemeente’

Wethouder Rudi Slager (ChristenUnie) is erg terughoudend hiermee. ‘Dit is niet het enige dorpshuis, we zijn ook met andere dorpen bezig. Onze middelen zijn niet oneindig. Dit is geen taak van een gemeente, maar van de NCG.’ Zijn collega Pier Prins (CDA) liet nog weten dat er 75.000 euro beschikbaar is vanuit het Nationaal Programma Groningen (NPG), als buffer voor oplopende kosten die voortkomen uit de versterking. ‘Maar of dat voldoende is, is niet te bezien.’