8 Ton voor versterking van het dorpshuis.

Westeremden-De versterking van het dorpshuis in Westeremden dreigt te stagneren, nu het bestuur niet garant kan staan voor 8 ton. De Nationaal Coördinator Groningen heeft om die garantstelling gevraagd. Die kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer de bouw om wat voor reden dan ook geruime tijd stagneert. Namens het bestuur van het dorpshuis verklaarde Bert Schudde maandagavond bij de gemeenteraad dat Westeremden zo’n garantstelling nooit kan geven.

Hij vroeg hulp aan de gemeente.  Volgens wethouder Rudie Slager (CU) is de gemeente echter ook niet de aangewezen partij om zo’n forse garantstelling te geven. ,,Ik geef u niet al te veel kans, als u zo’n verzoek officieel bij ons indient en een dergelijke garantstelling vraagt. Je moet daar als gemeente heel voorzichtig mee zijn. Er zijn namelijk nog meer dorpshuizen in de gemeente, die zitten met dezelfde problemen. Die kunnen ook bij ons aankloppen.’’ Slager vindt dat het bestuur moet aankloppen bij de Nationaal Coördinator Groningen. Hij wees er op dat Loppersum al wel 75.000 euro uit het Nationaal Programma Groningen uittrekt voor de versterking van het dorpshuis in Westeremden. Volgens Schudde is het geen kwestie van ‘de hand op houden’. ,,Met die 75.000 euro van de gemeente zijn we echt geholpen. Maar wij hebben een begroting van een paar duizend euro en een reserve van een paar honderd euro. We kunnen helemaal geen grote tegenvallers opvangen. We moeten alles financieren door twintig, dertig fondsen aan te schrijven.’’