Westeremder Ommetje geopend (14,3 km)

Westeremden-Zaterdag 12 oktober is het Westeremder Ommetje officieel geopend. Alles zat de organisatie mee: het weer was prachtig, de opkomst groot, de muziek lyrisch, het theaterstuk geweldig en het borrelen & eten achteraf was een gezellige afsluiting van de dag.  De presentatie over de aanleiding, aanpak en het proces van het ommetje en het ontstaan van het landschap en dorp, maakten velen enthousiast voor deze wandeling.

Zelfs inwoners, die geboren en getogen zijn in Westeremden, zeiden anders tegen het landschap aan te kijken.  Na de onthulling van het informatiebord op het Dorpsplein door wethouder Rudi Slager (oud inwoner van Westeremden) kon de wandeling van ongeveer ca. 14,3 km beginnen. Onder belediging van Emo (abt van klooster Bloemhof uit Wittewierum) en zijn broer Addo, die hun verhalen vertelde over hoe het landschap er 800 jaar geleden eruit zag.  Het  Ommetje zelf is een struinroute door de Fivelboezem. Over onverharde maaipaden wandel je door de vroegere zeeboezem, waar ooit de verdwenen rivier de Fivel uitmondde. Kronkelende maren en kavelpatronen, hoogtes en laagtes verwijzen naar de loop van de oude Fivelboezem. Zo beleven we hoe het landschap ooit een ruig zee- en waddengebied is geweest. Tegenwoordig stroomt hier nog het Westeremder Maar, de Tochtsloot en de Zeemsloot.