Tussenstand: Verdwenen in Groningen .

Westeremden-De database van Het Verdwenen Groningen groeit snel. Voor steeds meer huizen in de provincie dreigt sloop. ‘De situatie is ongelooflijk zorgwekkend.’ Huizen, boerderijen en andere gebouwen in de provincie Groningen zijn als gevolg van de gaswinning gesloopt. Soms gaat het om eeuwenoude panden, zoals de Wilkemaheerd uit 1821 in Startenhuizen, de karakteristieke boerderij die in 2016 is afgebroken.

Maar ook in het dorpje Westeremden zijn nu drie woningen gesloopt door de gaswinning, de laatste aan de Molenweg, maar het einde is nog niet inzicht want er staan nog paar woningen die mogelijk ook gesloopt zullen worden. Het is ongelooflijk zorgwekkend”, zegt directeur Theo Hoek van Monumentenwacht Groningen. „De verhouding slaat steeds verder door naar sloop.” Volgens Hoek is het belangrijk om niet per huis een plan te maken, maar om de Groninger dorpen als geheel te bekijken. „Wat goed past bij het ene dorp is voor een ander dorp wellicht helemaal niet geschikt”, zegt hij. „Dat is een ingewikkelde puzzel, daar hebben we financiële deskundigen en architecten bij nodig en we moeten goed luisteren naar wat de bewoners zelf willen.”