Woning aan de Dorpsweg gesloopt.

Westeremden-De kritiek op het versterken van kwetsbare huizen in Groningen zwelt aan. Om gas te kunnen blijven winnen, moeten gebouwen in het gebied steviger worden gemaakt. Maar dat versterken blijkt in een aantal gevallen zo duur, dat sloop dreigt. Naarmate de inspecties vorderen, wordt dat beeld steeds duidelijker. In de afgelopen periode kregen enkele huiseigenaren van het dorpje Westeremden te horen dat  hun woning gesloopt zal worden. Hierbij word eerst de woning aan de Dorpsweg gesloopt en later zal een woning aan de Molenweg gesloopt worden. Beiden zullen weer in de originele staat worden herbouwd.

Adviezen worden besproken

Een jaar geleden kondigde Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders aan dat binnen vijf jaar 22.000 huizen en 1500 andere gebouwen in de kern van het Groninger aardbevingsgebied versneld geïnspecteerd zouden worden. Die inspecties worden nu gedaan. Ondertussen wordt met bewoners een-op-een gesproken over de versterking van hun huis.

Alle panden die in 2016 zijn geïnspecteerd, krijgen dit jaar hun versterkingsadvies. In de periode november-december gaat het om ruim 400 huishoudens in de gemeenten Slochteren, Loppersum en Ten Boer. Er wordt eerst gekeken of versterking mogelijk is en wat dat dan kost. Als de kosten van de versterking hoger zijn dan 100 procent van de herbouwwaarde, bespreekt Alders het alternatief van sloop en nieuwbouw met bewoners.