Onderzoek elektrische deelauto,s in gemeente Loppersum.

Westeremden-Hoe gaan we ons de komende jaren vanuit Westeremden bewegen naar Stad en Ommeland? Er komen steeds meer flexibele en duurzame alternatieven, naast openbaar vervoer en onze eigen auto of fiets. Elektrische en waterstof aangedreven auto’s bijvoorbeeld. Maar ook vervoersmiddelen die niet meer ons eigen bezit zijn, maar die je net als Netflix of Spotify alleen betaalt bij gebruik. Deze gebruiksdiensten voor mobiliteit worden meestal onder de naam deelauto’s aangeboden.

Lopec, de Lopster EnergieCoöperatie, en de gemeente willen graag weten hoe kansrijk dit soort diensten in de gemeente Loppersum is. Energiecoöperatie Zonnedorpen is onlangs al begonnen met een aanbod.

De innovatiewerkplaats Eemsdelta van de Hanzehogeschool heeft een vragenlijst opgesteld om de meningen over mobiliteit te onderzoeken. Bewoners van alle kernen kunnen reageren via een digitale vragenlijst via de volgende link: https://is.gd/deelauto

Invullen kan tot en met zaterdag 25 mei.

Grote respons wenselijk

Onderzoeker Quintin Martinus heeft samen met Martin Ettema van Lopec de voorbereidingen getroffen voor de uitrol van de vragenlijst. Quintin: “De vragenlijst is gebaseerd op meerdere, internationale onderzoeken over autodelen en gebruiksdiensten. Om betrouwbare uitspraken te doen, zijn minstens 370 ingevulde vragenlijsten nodig.” Digitaal ‘delen’ van de lijst met huisgenoten, buren en vrienden is dus gewenst.

Voordelen deelauto

Martin Ettema van Lopec: “We vragen alle bewoners hun mening te geven, van jong tot oud. Natuurlijk realiseren we ons, dat bewoners heel andere zaken aan hun hoofd hebben. Toch is het nuttig even stil te staan bij mobiliteit. Deelauto’s kunnen zorgen voor behoorlijk lagere kosten dan een eigen (2e) auto.” Andere voordelen zijn volgens Martin: meer gemak en minder verrassingen; onderhoud en schoonhouden worden gedaan door de aanbieder. “Je betaalt overzichtelijk per rit of door middel van een abonnement per maand. Wij willen de resultaten van het onderzoek met de gemeente en de andere energiecoöperaties als Zonnedorpen, Middelstroom, Stedum en Westeremden gebruiken om het aanbod te organiseren waar dat kansrijk is.”

Bijgaand een QR code en een link naar de vragenlijst https://is.gd/deelauto

Het invullen kost ongeveer 12 minuten.

Testrit, vraag of belangstelling? Met vragen kunnen mensen mailen naar deelauto@ziggo.nl. Wie een keer wil proefrijden in een elektrische auto, kan mailen naar deelauto@ziggo.nl. Vermeld dan in de onderwerpregel “proefrijden.”