Oorlogsbelevenis van Jakob Jans Meijer.

Westeremden- Iedereen kent ze wel, de verhalen over de oorlogsjaren. Zo verteld Jakob Jans Meijer zijn belevenis over de oorlogsjaren die hij samen met z, n broer Jan heeft meegemaakt in Duitsland. De Familie Meijer woonde tijdens de oorlogsjaren buiten het dorp Westeremden bij de voormalige tennisveldje.
En zo geschiede dat de zoons van J.J.(Job) Meijer en z, n vrouw die samen 8 kinderen hadden ook naar Duitsland moesten om daar voor de Duitsers werk te verrichten, alleen de twee Jongsten Piet en Wim bleven thuis. Roelf de oudste was al een half jaar aan het werk voor de Duitsers en schreef naar huis dat hij het goed had.

En zo gebeurde dat ook dat de broers Jakob Jans en Jan die vanaf de Huizingeweg in Westeremden in de bus naar Groningen reden om zich aan te melden op het Scholtehuis, en vervolgens naar het Duitse plaats Hamburg te worden getransporteerd. Daar werkte Jakob op een scheepswerf, Jan werd naar brahlstorf gebracht waar hij als stoker op een goederentrein werd in gezet. Uit eindelijk moest ook de vader van de broers naar Duitsland om werk te verrichten. De twee andere broers Gerard en Tees die soldaat waren gingen naar Nederlands-Indië waar ze in gedeeld werden bij de Derde Regiment Stoottroepen (commando’s) daar hebben de broers de verschrikkelijkste ervaringen op gedaan. Na de oorlog in 1949 zijn de broers terug gekeerd, Gerard heeft er een pokken kwaal er aan overgehouden. Tees belande na enige tijd in een verpleegtehuis en is daar aan z,n ziekte overleden. Na de oorlog kwam de Fam. Meijer in Westeremden te wonen aan de Dorpsweg waar nu Marjan Alderlieste woont. Dit alles verteld Jakob Jans Meijer nu voor het eerst na 70 jaar z, n belevenis die hij meemaakte met broer Jan over de oorlogsjaren voor de camera.  Linksboven op de foto: Jan Meijer rechts Jakob Jans.