Jubileum grasbaan-races Westeremden

Westeremden – Ver terug in de historie komt men al verslagen en foto’s tegen van grasbaanraces in Westeremden.  Deze werden toen van de tijd verreden op verschillende locaties in of rond het dorp en onder auspiciën van verschillende motorbonden. In 1999 werd besloten om de Stichting Baansport Westeremden op te richten en sindsdien organiseert deze stichting de grasbaanraces op het ijsbaanterrein De Wierde. Dit jaar bestaat de Stichting Baansport Westeremden (SBW) dus 20 jaar.

Vrijwilligers

Vaak wordt er twee zaterdagen geracet. De ene zaterdag komen de startbewijshouders van de KNMV in actie en de andere zaterdag is het de beurt aan de startbewijshouders van de VTBM. De voorbereidingen voor de races van 4 mei en 11 mei zijn alweer in volle gang. De organisatie kan daarbij een beroep doen op de hulp van vele vrijwilligers van jong tot ouder. Allen zijn even gedreven om er gezamenlijk twee mooie evenementen van te maken.

In de week voor de eerste race zal de schutting rondom de wedstrijdbaan worden geplaatst. Daarnaast is men druk met alle verdere bijkomende werkzaamheden. Zaterdag 4 mei wordt begonnen met de KNMV-jeugd en nationaal grasbaanraces. Na de races in Vries en Balkbrug is de wedstrijd in Westeremden de derde race in de competitie.

Hevige strijd

De eerste twee races gaven direct al een hevige strijd te zien in de verschillende klassen. Deze strijd om de kampioenspunten voor het Nederlands Kampioenschap zal 4 mei in Westeremden een vervolg krijgen. Het belooft weer een spannende dag te worden. Aan de start komen de jeugdklassen 50cc-65cc-85cc-125cc. Daarnaast komen de nationale klassen Power Girls-Shorttrack 125cc-Shorttrack 250cc-Shorttrack 500c in actie.

Een andere spannende dag zal het worden voor de Regio-clubklasse, die al enige jaren mogen mee rijden in zijn ook aan het programma van 4 mei weer toegevoegd. De rijders in deze klasse komen, op een na, allen uit Westeremden. De enige deelnemende niet-dorpeling in deze klasse komt uit Ten Boer en kan dus ook met recht regio-rijder worden genoemd. Alle deelnemers zijn al wekenlang fanatiek in training en zij willen er een mooie wedstrijd van maken. Eigenlijk willen ze allemaal aan het eind van de dag als winnaar van de Regio-clubklasse worden gehuldigd.

KNMV en VTBM

Een week na de KNMV-races, zaterdag 11 mei, is het de beurt aan de rijders van de VTBM. Voor hen zal het de tweede wedstrijd zijn, nadat de competitie van start ging op de zandbaan van het circuit in Joure. De daarna geplande wedstrijd in Hemelum werd afgelast, waardoor Westeremden als tweede op de VTBM-wedstrijdkalender kwam te staan. Nu staat de rijders een geheel andere baan te wachten als in de eerste wedstrijd. Bij vochtig weer zal de kleibaan op het Westeremder ijsbaanterrein grippig zijn en bij mooi weer zal het een harde piste opleveren. Welke coureur gaat zich hier als beste op thuis voelen?

De VTBM kent in totaal 11 verschillende klassen, waarin om de punten wordt gestreden. De allerkleinsten oftewel de allerjongsten mogen vanaf 5 jaar deelnemen in de klasse 50cc. De 40-plussers die niet tussen de rijders in de Shorttrack-klassen willen rijden, laten zich inschrijven in de Veteranenklasse. Geen 40-plus en je wilt niet in de Shorttrack, dan kom je uit in de VT-klasse. Naast de diverse jeugdklassen komen dan ook nog de Shorttrack 125cc, 250cc en 500cc en de damesklassen aan de start. Allen zijn ze goed voor spannende manches, series en finales.

De toegang is bij de VTBM-races gratis. De KNMV-races zijn niet gratis toegankelijk. Kom 4 of 11 mei naar IJsbaanterrein De Wierde in Westeremden. De aanvangstijden zijn zaterdag 4 mei KNMV – training vanaf 10.00 uur, aanvang wedstrijd 12.00 uur en zaterdag 11 mei VTBM – training vanaf 10.00 uur, aanvang wedstrijd 12.00 uur.

Motorsport vereniging De Dwerg begon in de jaren 60 hier in Westeremden onder ander op de oude ijsbaan maar ook op een weiland aan de Huizingeweg naast de boerderij van Schuttenbeld. Oud Westeremders Klaas Poort hieronder op de foto die nog steeds rijd in de veteranen klasse en Mans Engel tevens uit Westeremden maakten er toen deel van uit.