Portret van dorpeling: Veeboer Ot Achterhof uit Westeremden.

Westeremden- Vele oude dorpelingen uit Westeremden herinneren Ot Achterhof nog goed, want wie heeft er niet als klein kind bij hem op de boerderij diverse klusjes gedaan zoals op een tractor rijden wat altijd zo spannend was. Ot Achterhof was een echte kindervriend. Hij was als een opa voor de kinderen uit het dorp die het vak als veeboer een beetje overbracht naar de jeugd toe en vertelde al te graag bij hoe alles werkte met zijn bekende gebaar uit zijn heup van kiek mejong zo most het doun. Maar ook op sportieve vlak stond Achterhof zeer bekent, hij heeft heel wat bestuursfuncties en voorzitterschappen op zijn naam staan, vooral in het touwtrekken was hij zeer actief met het coachen van zijn ploeg hier uit het dorp waar hij graag even over vertelde. Maar ook als voorzitter van Orando ging hij met fietstocht voorop met Heine Smit aan zijn zij, zoals toen werd altijd even onderweg afgestapt bij een café in de buurt waar wat natte gerstenat naar binnen werd gewerkt, meningen zullen dit nog wel herinneren. Naast het veeboer zijn was Achterhof in de winter vaak te vinden op het ijsbaan want van schaatsen kon hij zeer van genieten vertelde hij. Op politieke vlak was Achterhof goed op de hoogte hoewel hij het vaak niet mee eens was. Na vertrek van z, n zoon Roelof naar Amerika in de jaren 1995 heeft Achterhof zijn bedrijf nog enige tijd voortgezet tot en met 1998 daarna stopte hij met het melken en verkocht hij zijn koeien, hij stapte over naar kalveren  en daarbij had hij ook nog al wat paarden waar enkele personen uit het dorp regelmatig in de paardenbak bij de ijsbaan te vinden waren. Zijn boerderij heeft door de jaren heen heel wat sporen van aardbevingen te verduren gekregen en dat is goed te zien als je om de boerderij heen loopt. Maar ook Achterhof zelf is niet meer de jongste en kan het allemaal niet meer goed bij benen hoewel hij nog wel in z,n auto om het dorp rijdt want dat durfde hij nog wel te doen vertelde hij.