Boerderijwoning word aardbevingsbestendig gebouwd.

Westeremden- De boerderijwoning van Jan en zijn vrouw Ellen Schuttenbeld aan de Huizingeweg word opnieuw gebouwd en zowel aardbevingsbestendig gemaakt. Maar dat was in augustus 2006 wel even anders vertelde Jan Schuttenbeld: Ik dacht dat er een bom was afgegaan Minister Kamp heeft beloofd dat aardbevingsschade voortvarend wordt aangepakt. De familie Schuttenbeld heeft al vier taxateurs gezien, maar hun boerderij is nog steeds niet hersteld.

Vier taxateurs hebben ze over de vloer gehad, als mede twee aannemers en een constructeur. Ze hebben bij de NAM hun eigen contactpersoon. Toch is na ruim anderhalf jaar de schade aan de boerderijwoning van de familie Schuttenbeld aan de Huizingerweg in Westeremden nog altijd niet verholpen. ,,Ik word er moedeloos van. Soms denk ik: ik bel zelf een aannemer. Ga maar aan het werk, knap alles, maar op en stuur de rekening naar de NAM.’’ Boer Jan Schuttenbeld zucht diep in de keuken van de statige hoeve uit 1870, die stevig is gefundeerd op een taaie kleilaag. Zijn vrouw Ellen wijst haast vluchtig naar een kozijn. Een venijnige scheur heeft zich in het stucwerk genesteld. Net als in de wand tegenover ons. Klein bier, leert een inspectie van de woning en de schuur. Overal in het bouwwerk hebben zich diepe voren in de muren ingevreten. Horizontaal en verticaal, in stenen, voegen, pleister en houtwerk. Ramen en deuren sluiten niet meer. Erger is dat enkele muren uit het lood staan en vooroverhellen. En zelfs de 20 centimeter dikke, gewapende betonnen vloer in de nieuwe schuur uit 2008 vertoont inmiddels haarscheurtjes. De schade loopt richting twee ton, schat Schuttenbeld voorzichtig. De aannemer uit Woltersum die hij in de arm heeft genomen, zegt de boel op te kunnen knappen voor zo’n 160.000 euro. ,,Maar dan heeft hij nog niets preventiefs gedaan. Je hebt geen enkele garantie dat de boerderij de volgende klap overleeft’’, zegt Schuttenbeld. De eerste zware schok herinnert Ellen zich nog heel goed. ,,Dat was in augustus 2006, ’s nachts. We schrokken ons rot van de klap. Ik dacht dat er ergens een bom was afgegaan of een vliegtuig was neergestort. Alle kinderen waren wakker.’’ Aan schade dacht het echtpaar toen nog niet. Dat kwam pas twee jaar later, toen er weer een forse beving was. Toen bespeurden ze scheuren in de muren. En de schade liep op, met elke nieuwe beving. Een deel daarvan knapten ze zelf op. Ze trokken aan de bel bij de NAM. De eerste taxateur diende zich na de nodige telefoontjes en mails in oktober 2008 aan. Het echtpaar was niet onder de indruk. ,,Die man keek wat rond en zei: komt allemaal door de bodemdaling, de bodem is ingeklonken. De constructie is niet goed.’’ Maar uiteindelijk kreeg de familie toch een paar duizend euro uit Assen om de scheuren in de muren dicht te smeren. Die kwamen na de volgende bevingen terug. Zeker na de klap van augustus 2012 bij het naburige Huizinge, die een kracht had van 3,6 op de schaal van Richter. Dus werd weer contact opgenomen met de NAM. In november 2012 meldde zich opnieuw een taxateur. Afgelopen jaar gevolgd door nog twee collega’s. Een daarvan werd ziek en maakte zijn rapport niet af. De derde herinneren ze zich nog goed. ,,We hadden net alle kozijnen netjes geverfd. Maar veel ramen klemmen, omdat de kozijnen uit het lood staan. Zegt die man: ‘o, gewoon even eruit halen en wat bijschaven. Is ’ie weer als nieuw’.’’ De aannemer die Schuttenbeld zelf benaderde, had de schade grondig in kaart gebracht. Maar de NAM vond zijn offerte te duur. Dus kwam aannemer Jorritsma en die zei het te kunnen doen voor 70.000 euro. ,,Zonder te kijken. Toen er afgelopen november uiteindelijk toch iemand van Jorritsma kwam, schrok die zich rot. Hij keek rond en zei: ‘oei, dat wordt heel lastig voor dit bedrag, dat gaat niet lukken’’’, zegt de boer. Veel zijn ze nog niet verder. Ze hebben zich bij het NAM-loket in Loppersum gemeld. ,,De mevrouw daar had alle begrip. Ze vond ook dat het een rommeltje was. ‘Ik ga het meteen regelen’, zei ze. Maar we komen niet verder. Nu is er weer gedoe over foto’s. Bepaalde schade in het voorhuis hebben ze niet in kaart gebracht’’, zegt Ellen. En dus zitten ze aan de keukentafel en denken na over hun volgende stap. Want er moet iets gebeuren. ,,We doen nu niets meer aan onderhoud, dat heeft toch geen zin. Maar vervelend is het wel. Je wordt elke dag met de schade geconfronteerd. En die verergert. Het vreet aan je. Begrijpt de NAM dat niet?’’, zegt Ellen verontwaardigd. Ze zijn bang dat er voorlopig niets verandert, ondanks alle mooie woorden van minister Kamp en de NAM. ,,Beneden Assen begrijpt niemand hoe groot de problemen met die aardbevingen hier zijn. En dat geld, ik ben bang dat er niets meer over is tegen de tijd dat wij aan de beurt zijn”, zegt Jan Schuttenbeld somber. Nu na tien jaar strijden heeft de fam, Schuttenbeld eindelijk toch groen licht gekregen,en in 2018 kwam de vergunning binnen zodat ze konden bouwen. Aannemer Pot uit Woltersum heeft de opdracht gekregen en zijn begin 2019 begonnen met het slopen van de woning, hierbij werden de stenen van de woning vermalen tot puin om gebruikt te kunnen worden voor het verharden van erfpaden die naar het land leiden, en totaal kwam hierbij 800 ton puin vrij zetten. De familie hoopt na de zomer het nieuwe huis weer te kunnen betreden.