Vuilnisbakken als ‘welkom’ voor Wiebes.

Westeremden-De kans is groot dat minister Eric Wiebes morgen overal vuilnisbakken ziet tijdens zijn bezoek aan de gemeente Loppersum.  Een groep inwoners heeft op sociale media een oproep geplaatst. Ze hopen dat bewoners van het bevingsgebied massaal hun kliko buiten te zetten met daarop een A4’tje en de tekst ‘Wiebes behandelt ons als vuilnis!’

Het gaat om een spontaan idee dat zondag ontstond, vertelt mede-initiatiefnemer Jolanda Jager-Smit. ,,In een app-groepje waarin mensen zitten die in het verleden hebben gestreden voor het behoud van de school in ‘t Zandt, Zeerijp en Westeremden. Gaan we doen als Wiebes komt, werd er gevraagd. Zo kwam dit idee.’’

Ludieke actie met serieuze ondertoon

Het moet volgens Jager-Smit een ludieke actie worden, uiteraard met een serieuze ondertoon. ,,In het Noorden zijn we ons er wel van bewust dat het nog niet geregeld is met het stopzetten van de gaswinning. Maar in de rest van het land denken ze dat dat wel zo is.’’

Het zal niet de enige actie zijn. De actiegroep Ons Land Ons Lu wil ook van zich laten horen en heeft mensen opgeroepen om Wiebes om 12 uur met ‘toeters en bellen’ op te wachten bij het gebouw van de Nationaal Coördinator Groningen in Appingedam. ,,Om te laten weten dat we het zat zijn.’’