Zaterdag 29 december oliebollenactie .

Westeremden- Zaterdag 29 december word er weer oliebollen actie gehouden in Westeremden. Ook u zelf bent van harte welkom in de voormalige loods van Slager aan de Huizingeweg om oliebollen te kopen.

ijs-sportvereniging de Wierde houd voor de 51 ste keer een oliebollenactie. De eerste mensen die 51 jaar geleden begonnen met oliebollen te bakken in de oude ijsbaan keet waren M. Engel/J.Pieterman / J van der Laan / Cor Slager en O. Achterhof en waarvan de vrouwen de appels schilden voor appelflappen. J. Pieterman en J. van der Laan zorgden ervoor dat om 4 uur de kolenkachel op temperatuur kwam, en om de bakkers te verwelkomen om 5 uur, want dan moest er eerst beslag gemaakt worden en rijzen voordat er gebakt kon worden. Om 10 uur in de morgen kwamen de eerste klanten om oliebollen te kopen en de zeer warme IJsbaantent. De toenmalige voorzitter C.Slager uit Westeremden ging samen met de jeugd door het dorp om de oliebollen aan de man te brengen. Tegen de middag werd er brood en soep gegeten, dit werd toen door de dames vrouw Pieterman en vrouw van der laan geregeld. Daarna ging het feest weer verder want dat was het toen wel een beetje. Door al die oliedampen en het lage plafon in de ijsbaan keet moest er geregeld even gewisseld worden van bakker en daarbij werd er door de heren nogal stevig gersten nat genuttigd wat niet altijd ten goede kwam aan de oliebol. Na afloop van het bakken kregen de heren en de dames een gehaktbal of iets anders aangeboden, die werd zoals gewoonlijk bezorgd door de plaatselijke dorpscafé houdster Anke Groenewold. Enige jaren later werd er gekeken om naar een andere locatie te verhuizen gezien dat de bakkers teveel last kregen van oliedampen in hun ogen, hierbij gaf dorpsgenoot Egbert Smit toestemming om in het voormalige smederij te gaan bakken. De ijsvereniging heeft hiervan diverse jaren gebruik van kunnen maken, maar uiteindelijk viel hun oog toch op een locatie aan de Huizingeweg waar de warme lucht makkelijker weg kon. Ook het bakken van de oliebollen is van de jaren gemoderniseerd, waar je vroeger met diverse mensen om een bak moest staan met doorlopende ogen van bakolie kun je het nu doen met 3 personen en een flinke afzuigkap erboven. De oliebollen worden door middel van een rooster ondergedompeld en vervolgens na enige minuten weer boven gehaald en op een uitlegrooster gelegd om uit te laten lekken en kan daarna ingepakt te worden. Na 51 jaar oliebollenactie hoopt de vereniging nog steeds ( en dat is het) een lekkere oliebol aan de dorpsgenoten en daarbuiten aan te kunnen bieden.,

Update

Mv. Pieterman en Mv. van der laan werden in 1990 onderscheiden door Voorzitter O.Achterhof met hun 25 jarige medewerking voor de ijsvereniging.