Weemlezing Pauline Broekema bij Museum Helmantel.

Westeremden-Pauline Broekema geeft op vrijdag 19 oktober om 20.00 uur een Weemlezing in Museum Helmantel in Westeremden. Ze spreekt over haar laatste boek ‘Het uiterste der zee’.

Broekema (Groningen 1954) is journalist bij NOS Nieuws en schrijver. Eerder verschenen van haar bij ‘Benjamin. Een verzwegen dood’ en de familiekroniek ‘Het Boschhuis’ waarvan 13.000 exemplaren werden verkocht.

Vier jaar geleden kwam Broekema in contact met de in Engeland woonachtige Sara Kirby-Nieweg (1941). Sara overleefde met haar moeder als een van de weinigen van de joodse gemeenschap van Appingedam de oorlog. Na de deportatie van haar vader werd haar moeder blind als gevolg van zogeheten emotionele blindness. Een oogarts verborg moeder en kind in een Gronings ziekenhuis totdat het verzet ze gescheiden van elkaar liet onderduiken in Friesland. Na de oorlog bleek het leven niet meer wat het ooit beloofde te zijn. Pauline Broekema verrichtte uitgebreid onderzoek, zoals ze dat eerder deed voor haar veelgeprezen familiekroniek Het Boschhuis (2014). Voor Sara spoorde ze familieleden op. Ze spitte archieven door, vond vergeten documenten en ontdekte dat belangrijke dossiers wel of niet opzettelijk zijn zoekgeraakt. Het uiterste van de zee toont de moed en de veerkracht van mensen.

Opgeven kan via: info@helmantel.nl of 0596 – 551415.