De sok verbindt Tenue de Ville, de koning en De Ploeg

Trein en vouwfiets

Westeremden-Daar is kunstenaar Henk Helmantel, dit keer niet op zijn Zündapp vanuit Westeremden naar Groningen gebrommerd, maar per trein en vouwfiets. Tenue de Ville zal hem een zorg zijn. Hetzelfde geldt voor Joop- Oerol – Mulder, een van de weinigen in spijkerbroek. Kunstenaar Maya Wildevuur is er gebloemd als altijd. En óf ze weet wat Tenue de Ville is!Rijendik staan mensen klaar voor de koning. Of voor De Ploeg. Het blijft even ongewis als de dresscode van het feestje: wat is Tenue de Ville?
Het is een feestelijk gezicht, al die bescheiden uitgedoste mensen die in lange rijen staan te wachten voor de Der Aa-kerk. Opvallendste verschijning is misschien wel oud-directeur Kees van Twist van het Groninger Museum, over hem zo meteen meer. Oud-commissaris Max van den Berg is er, kunstenaar Annemarie de Groot, bibliothecaris en schrijver Doeke Sijens, schrijver Coen Peppelenbos, rector magnificus Elmer Sterken, zijn evenknie Henk Pijlman van de Hanzehogeschool, gedeputeerde Fleur Gräper, directeur Barbara Risselada van Marketing Groningen, schrijver Yvon van Apeldoorn.Kledingvoorschrift
Meest besproken onderwerp tijdens het stadse feestje, met als middelpunt De Ploeg en/of koning Willem-Alexander, is het Franse kledingvoorschrift dat geldt. Tenue de Ville. Betekent dat nou elegant casual, subtiel chique of gewoon zomers op een meidag als deze? Veel gehoord statement om aan- of afwezigheid van stropdas, panty, hoed, hakken, donkerblauw pak of dito jurkje te verklaren telde drie woorden: ik heb gegoogeld. De kans bestaat dat de genodigden zich meer hebben verdiept in Tenue de Ville dan in De Ploeg. En het mooie aan Google is dat een mens er vindt wat hij wil vinden.
Vandaar dat we kunnen spreken van een bont gezelschap. Natuurlijk, het gros van de mannen steekt zich in hetzelfde pak als altijd: veilig grijs of donkerblauw. Maar daar is presentator Bram Douwes met zijn vriendin. ,,Licht overhemd, das moet, pantalon ook’’, vat hij Tenue de Ville samen. ,,When a gentleman goes into town, never supposed to wear brown’’, zegt archeoloog Pieter Baak terwijl hij op zijn zwarte schoenen wijst. Hij vergezelt voornoemde Kees van Twist die espadrilles draagt onder een veelkleurig geruit pak. Italiaans natuurlijk en het meest passend bij het werk van De Ploeg, vindt hij.