Helmantel wilde losgeld betalen voor zijn 37 gestolen schilderijen

Westeremden-Kunstschilder Henk Helmantel wilde 18 jaar geleden ‘300.000 gulden’ losgeld betalen om zijn 37 gestolen schilderijen terug te krijgen. Dat schrijft oud-rechercheur Henk Heling uit Beilen in een boek over de kunstroof.In februari 2000 werden uit de expositieruimte van de ook toen al vermaarde kunstschilder in Westeremden 37 kleine schilderen gestolen. De waarde van de gestolen kunst bedroeg indertijd 1,5 miljoen gulden (bijna 680.000 euro).
De koper haakte af:
Heling leidde het politieteam -het Egeltjes-team- dat speurde naar de daders. Die wilden de gestolen Helmantels eerst doorverkopen, maar de koper haakte af. Daarop stellen ze hun plan bij en proberen ze de kunstschilder af te persen. Ze eisen losgeld, drie ton in guldens, ofwel zo’n 140.000 euro.
Een van de eerste beslissingen van het Egeltjes-team is om naar buiten te brengen dat het om 36 gestolen schilderijen gaat, in plaats van het werkelijke aantal van 37. Alleen de daders kunnen dat weten.
Helmantel wilde wel dokken om zijn werken terug te zien, ‘liever nog gisteren dan vandaag’. Hij had geen zin in een operatie met een undercover-agent die zou onderhandelen met de kunstrovers. Heling en zijn collega’s van het Egeltjes-team praten de schilder het betalen van losgeld uit het hoofd, beschrijft de oud-rechercheur in zijn boek. Undercover-agent :                                                                                            Uiteindelijk worden zes van de acht daders half juli 2000 gepakt op het moment dat de undercover-agent op een parkeerplaats langs de A1 bij Rijssen het losgeld ‘ruilt’ voor 18 van de gestolen doeken. Een arrestatieteam ligt dan op de loer. Toch gaat het nog faliekant mis, Heling verhaalt er uitvoerig over in zijn boek. Desondanks worden de overige kunstwerken en de andere twee daders korte tijd later opgespoord.