Monumentenwachter: ‘Gemeente Loppersum, pas op ons erfgoed!

Westeremden-Het erfgoed in het gaswinningsgebied dreigt verloren te gaan en de gemeente Loppersum doet onvoldoende om dat te voorkomen. Dat zegt Jan Olthof van Monumentenwacht uit Westeremden.

„Verreweg de meeste gebouwen hebben geen bescherming en mogen dus worden gesloopt”, zegt Jan Olthof, die het Groninger erfgoed als bouwkundig inspecteur van Monumentenwacht goed kent. „Er dreigen volledige straten te verdwijnen.”
Nog geen 7 procent beschermd
De monumentenwachter wijst op de lijst met zo’n 330 gebouwen die de gemeente Loppersum onlangs als karakteristiek bestempelde, wat betekent dat ze minder gemakkelijk kunnen worden gesloopt. In Loppersum staan volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ruim 5000 panden, wat betekent dat nog geen 7 procent bescherming zou krijgen.
En dat is veel te weinig, vindt Jan Olthof. „Gebouwen maken deel uit van de geschiedenis. Ze bepalen de identiteit van een gebied. Kijk, ik ben geen romanticus, ik vind het niet erg als er af en toe een pand verdwijnt. Maar nu dreigt er in tien jaar tijd zo veel te worden afgebroken. Zonde!”
Teleurstelling
Jan Olthof zegt teleurgesteld te zijn in de wijze waarop Loppersum met het erfgoed omspringt. „De gemeente moet ons erfgoed juist beschermen.” Om zijn boodschap kracht bij te zetten, heeft hij zijn werk als coördinator van de Open Monumentendagen in de gemeente neergelegd.
Hoe moet het dan wel?
Minder vaak kiezen voor sloop, aldus de bouwkundige. „Het is flauwekul dat veel panden niet kunnen worden versterkt.” Hij raadt iedereen die z’n huis wil beschermen aan het bij de gemeente voor te dragen als gemeentelijk monument.
‘Versterken is een hype’
Bovendien, zegt Olthof, is versterken misschien lang niet zo vaak nodig als we nu denken. „Versterken is een hype.”
Hij noemt zijn eigen woning, een voormalig rechthuis uit 1607 in Westeremden. „Mijn huis heeft de kerstvloed van 1717 al doorstaan!” Het pand is een rijksmonument en is al eens opnieuw opgebouwd, met de oude materialen en net zo als het eerder was.
Zijn huis heeft geen versterking nodig, bezweert Jan Olthof. „De eerste grote beving bij ons was in 2006. Dat is al meer dan elf jaar geleden! En dan moet nu ineens alles met spoed worden versterkt? Nee hoor. Ik maak me over mijn huis geen zorgen.