Lezingen Amsterdamse School in kerk Westeremden.
WESTEREMDEN– In het kader van de Cultuurmanifestatie De Amsterdamse School in Groningen worden er op de donderdagen 13 en 27 juli (om 20.00 uur) twee lezingen gehouden in de BOAZ-kerk in Westeremden.Deze manifestatie loopt nu ruim een maand en heeft nog te gaan tot 30 juli. De bezoekersaantallen zijn tot nu toe heel redelijk te noemen en ook het onlangs verschenen routeboekje voor auto, trein en fiets die de vier deelnemende kerken verbindt, vind gretig aftrek. Als locaties voor de manifestatie werd gekozen voor de Goede Herderkerk in Bedum (architect E. Reitsma), DE KERK in Onderdendam (architect Alb. Wiersema), de BOAZ-kerk in Westeremden (architect Alb. Wiersema) – drie kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken – en de gereformeerde kerk in Appingedam (architect E. Reitsma), alle vier voorbeelden van de Amsterdamse School in Groningen.
Lut Gielen gaat in zijn lezing op 13 juli in op kleurenonderzoek en oude pigmenten in de Amsterdamse School en in relatie met schilders van De Ploeg. Gielen doet het kleuronderzoek bij de Van Hasseltschool in de Oosterparkwijk in Groningen. Ook is zij betrokken bij het onderzoek naar muurschilderingen van Ploeg-schilder Wubbo Alkema in opdracht van museum Belvedère.
Anja Reenders gaat het twee weken later in haar lezing hebben over de Groningse Amsterdamse School variant. Anja Reenders is kunsthistorica en een specialist op het gebied van de Amsterdamse School. Zij is de auteur van het boek Versteende Welvaart over de Amsterdamse School in Groningen.
De vier Amsterdamse School Kerken hebben het initiatief genomen om in de maanden juni en juli een cultuurmanifestatie te organiseren rond de twee architecten van deze kerken: Egbert Reitsma (Bedum en Appingedam) en Albert Wiersema (Onderdendam en Westeremden). De manifestatie omvat de gebouwen op zich waarin de tentoonstellingen staan opgesteld, waar lezingen over de Groninger Amsterdamse School worden gehouden, films worden vertoond en concerten worden gegeven. De manifestatie geeft een beeld van de architectuur en het culturele leven tijdens het interbellum.
Meer op: www.groningerkerken.nl, bij lezingen en festivals.
Deze manifestatie loopt nu ruim een maand en heeft nog te gaan tot 30 juli. De bezoekersaantallen zijn tot nu toe heel redelijk te noemen en ook het onlangs verschenen routeboekje voor auto, trein en fiets die de vier deelnemende kerken verbindt, vind gretig aftrek. Als locaties voor de manifestatie werd gekozen voor de Goede Herderkerk in Bedum (architect E. Reitsma), DE KERK in Onderdendam (architect Alb. Wiersema), de BOAZ-kerk in Westeremden (architect Alb. Wiersema) – drie kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken – en de gereformeerde kerk in Appingedam (architect E. Reitsma), alle vier voorbeelden van de Amsterdamse School in Groningen. Lut Gielen gaat in zijn lezing op 13 juli in op kleurenonderzoek en oude pigmenten in de Amsterdamse School en in relatie met schilders van De Ploeg. Gielen doet het kleuronderzoek bij de Van Hasseltschool in de Oosterparkwijk in Groningen. Ook is zij betrokken bij het onderzoek naar muurschilderingen van Ploeg-schilder Wubbo Alkema in opdracht van museum Belvedère. Anja Reenders gaat het twee weken later in haar lezing hebben over de Groningse Amsterdamse School variant. Anja Reenders is kunsthistorica en een specialist op het gebied van de Amsterdamse School. Zij is de auteur van het boek Versteende Welvaart over de Amsterdamse School in Groningen. De vier Amsterdamse School Kerken hebben het initiatief genomen om in de maanden juni en juli een cultuurmanifestatie te organiseren rond de twee architecten van deze kerken: Egbert Reitsma (Bedum en Appingedam) en Albert Wiersema (Onderdendam en Westeremden). De manifestatie omvat de gebouwen op zich waarin de tentoonstellingen staan opgesteld, waar lezingen over de Groninger Amsterdamse School worden gehouden, films worden vertoond en concerten worden gegeven. De manifestatie geeft een beeld van de architectuur en het culturele leven tijdens het interbellum. Meer op: www.groningerkerken.nl, bij lezingen en festivals.