Schoolstrijd voor behoud van kleine dorpsscholen definitief voorbij.

Westeremden – Met de benoeming van Ambassadeurs voor de Netwerkschool Loppersum-Oost is de schoolstrijd om het behoud van de kleine dorpsscholen in Loppersum definitief voorbij

De scholen in ’t Zandt, Zeerijp en Westeremden blijven bestaan als onderdeel van de Netwerkschool Loppersum-Oost van schoolstichting Marenland. De drie scholen worden aardbevingsbestendig versterkt zodat deze dorpen een eigen school houden. Het gaat om de Zandplaat in ’t Zandt, de Wilgenstee in Zeerijp en de Abt-Emo in Westeremden.

Alle betrokkenen vierden vrijdag 23 juni het einde van de schoolstrijd om behoud van de kleine scholen in Loppersum-Oost met een feestelijke bijeenkomst op de Wilgenstee in Zeerijp. De schoolstrijd begon zo’n zes jaar geleden met het plan voor een grote centrale kindvoorziening waarbij het voortbestaan van de dorpsscholen in ’t Zandt, Zeerijp en Westeremden werd bedreigd.

De ouders kwamen in de drie dorpen kwamen in opstand voor behoud van hun dorpsschool en gingen samenwerken. Ze bedachten een vernieuwend onderwijsplan waarbij de bedreigde scholen in een netwerkschool zouden gaan samenwerken. Dat plan is gerealiseerd na een lang samenwerkingstraject met ouders, schoolstichting Marenland en de gemeente Loppersum. Met Annemarie Nienhuis is er nu één directeur voor de drie scholen van de Netwerkschool nadat Klarie Kolkena uit Westeremden deze functie tijdelijk vervulde.

Aan het samenwerkingstraject, het tripartiete overleg geheten, kwam vrijdag in aanwezigheid van de Lopster wethouder van Onderwijs Bé Schollema officieel een einde. Ouders hebben met de oprichting van de Netwerkschool met één directeur volop vertrouwen in het voortbestaan van de drie dorpsscholen. Directeur-bestuurder van Marenland Dick Hendrikse benoemde de drijvende kracht achter de schoolstrijd, leerkracht Klarie Kolkena van de Abt Emoschool in Westeremden, en de ouders van het tripartiete overleg tot Ambassadeurs van de Netwerkschool Loppersum-Oost.