Kleurstelling BOAZ-kerk Westeremden hersteld.

                     

Westeremden – Vandaag vrijdag 18 november vond de feestelijke ingebruikname plaats van de gereformeerde kerk van Westeremden. Deze aantrekkelijke symmetrische zaalkerk met een aangebouwde consistorie uit 1934 is gebouwd naar een ontwerp van Albert Wiersema, een architect die vooral in de provincie Groningen werkzaam was.. Het is een mooie, regionale stijlvariant van de Amsterdamse School. In de afgelopen periode werden in- en exterieur van de kerk teruggebracht naar de oorspronkelijke kleurstelling.2893867548 De kerk werd In 1934 gebouwd als vervanging van een oudere kerk uit 1898. In de decennia daarna werd de BOAZ-kerk bejubeld en verguisd.  Dankzij woonachtige Henk Helmantel uit Westeremden werd het overschilderen in een lichte kleurstelling gelukkig voorkomen, door zijn advies voor een kleurstelling dicht bij de oorspronkelijke kleur.  Anno 2015 was eenieder unaniem: terug naar de oorspronkelijke kleuren en dat geldt t/m het hek buiten. Albert Wiersema uit Bedum – de architect
Albert Wiersema kwam uit een landbouwfamilie en groeide op in het Groningse Fraamklap.  Hij werd timmerman en volgde in de avonduren lessen architectuur aan de Academie Minerva te Groningen. In 1924 bouwde hij in Bedum zijn eigen huis, waarin hij zijn architectenbureau vestigde.  Daarnaast was hij brandschade taxateur voor een verzekeringsbedrijf. Wiersema was gereformeerd en lid van de ARP (later van het GPV), wat er soms toe leidde dat hij sommige opdrachten niet kreeg.  Wel kreeg hij in 1932 de opdracht de Gereformeerde kerk in Onderdendam te bouwen (nu ook een SOGK-kerk), en in 1934 de kerk in Westeremden.