Dag van de Leerplicht; Wethouder Schollema bezocht Openbare school Abt Emo

Westeremden – Afgelopen donderdag was het de jaarlijkse Dag van de Leerplicht. Onderwijswethouders en leerplichtambtenaren uit de DAL-gemeenten lieten dit niet ongemerkt voorbij gaan door een bezoek te brengen aan verschillende scholen binnen de DAL-gemeenten. 

Zo ook wethouder Bé Schollema van de gemeente Loppersum; hij bezocht donderdagochtend 17 maart groep 8 van de Openbare Basisschool Abt Emo in Westeremden. De wethouders en ambtenaren willen kinderen informeren en enthousiasmeren over hun rechten en plichten rondom de Leerplicht.
Quiz
Achtstegroepers van basisscholen in de DAL-gemeenten ontvingen een quiz die in het teken staat van de Dag van de Leerplicht en het recht op onderwijs. Op de Dag van de Leerplicht kunnen ze deze quiz met de hele klas spelen. De quizvragen gaan in op onderwerpen zoals vakanties en ziek zijn. Ook wordt besproken wat een leerplichtambtenaar doet, hoe de middelbare school omgaat met spijbelaars en wat een startkwalificatie is.
Wethouder Bé Schollema (portefeuille Onderwijs):
“Ik vind het belangrijk om met kinderen het gesprek aan te gaan over de leerplicht. Ik ben benieuwd hoe zij denken over spijbelen of ziek zijn en of ze weten wanneer een leerplichtambtenaar om de hoek komt kijken. Basisschoolleerlingen uit groep acht gaan volgend jaar naar een grotere school met een andere sociale controle. Hoe ga je daarmee om? Enerzijds zijn ze natuurlijk verplicht om lessen te volgen, maar aan de andere kant is het recht op onderwijs wat we in Nederland hebben heel uniek. Daar heb ik ze ook op gewezen.”school abt