Bezoekersdip museum deert Henk Helmantel niet.

WESTEREMDEN – Kunstschilder Henk Helmantel heeft expositieruimte De Weem (pastorie) bij hem aan huis in Westeremden omgedoopt tot Museum Helmantel,,Om de toekomst”, legt de 70-jarige kunstenaar uit. We zijn al enkele jaren bezig onze tentoonstellingsactiviteiten onder te brengen in een stichting. Mijn vrouw Babs en ik-vormen met enkele anderen het bestuur. De Weem zegt veel mensen niks. Als bestuur vinden we het belangrijk de naam Helmantel in de museumnaam op te nemen.”
Helmantel is voorlopig nog niet van plan het penseel neer te leggen. Over twee jaar hoopt hij zijn vijftigjarig jubileum als kunstenaar te vieren. Ook 2015 heeft voor hem een speciaal tintje.

,,Dertig jaar geleden openden wij de tentoonstellingsruimte bij ons aan huis.”
In het eerste jaar trok De Weem meteen al 8500 bezoekers. ,,Bij zoiets nieuws willen mensen graag zien hoe het is geworden.” De jaren daarna taande de animo, die daarna weer opleefde. De meeste jaren noteerde Helmantel per zomerseizoen rond de 10.000 bezoekers. Het recordaantal was 15.000.
Deze grote toeloop van publiek leidde destijds, zegt de kunstenaar, bij tijd en wijle tot enige overlast in het dorp. ,,Ik begreep de klachten van mijn mede dorpsbewoners indertijd wel.” Mede om die reden is hij niet rouwig om de terugloop van het aantal bezoekers. ,,Gelukkig merk ik dat er nog steeds veel waardering is voor mijn werk.”
Vorig jaar bleef het bezoekers aantal steken op 7500. In het huidige jubileumjaar heeft de kunstenaar de collectie in zijn museum uitgebreid met oude schilderkunst en middeleeuwse beelden, die hij al vele jaren verzamelt. ,,In mei en juni van dit jaar was de toeloop groot. Ik denk dat we dit jaar weer op 10.000 bezoekers uitkomen.’HELMANTEL