Grasbaanrace voor de VTBM klasse.

Westeremden-Nadat de eerste zaterdag in mei de KNMV-coureurs hun opwachting maakten in Westeremden, was het nu de beurt aan de coureurs van de VTBM. In grote getale kwamen zij afgelopen zaterdag naar Westeremden.


GRASBAANRACES  WESTEREMDEN  17 MEI 2014

Nadat de eerste zaterdag in mei de KNMV-coureurs hun opwachting maakten in Westeremden, was het nu de beurt aan de coureurs van de VTBM. In grote getale kwamen zij afgelopen zaterdag naar Westeremden.

Aan het begin van de week leek het er niet echt op, dat men er in het weekend met motoren zou kunnen racen. Men zou toen eerder denken aan een roeiwedstrijd gezien de hoeveelheid water die op de baan lag na de hevige regenval in de dagen daarvoor. Er werd echter hard gewerkt door de organisatie om de baan weer begaanbaar te maken. Na twee dagen water pompen was het de beurt aan zon en wind om de rest te doen. En waarachtig op de wedstrijddag kon de coureurs een mooie baan worden geboden. Na de trainingen en tijdens de wedstrijden moest er zelfs gesproeid worden, omdat het ging stuiven.Het werd een lange dag vol motorsport met enorm spannende wedstrijden in de vele verschillende klassen. Al vanaf 5 jaar kan er worden deelgenomen. Deze kleine coureurs beginnen dan in de klasse Toppers in de dop. Dit is de 50cc klasse, waar eerst wat wedstrijdervaring wordt opgedaan. Daarna gaat men verder in de klasse 50cc. Prachtig om te zien hoe deze jonge coureurs al willen strijden voor de hoogste plaats. Ook in de klasse 65cc kent men een beginnersklasse en een klasse voor de meer ervaren rijder. Vanaf de 85cc klasse kent men dit onderscheid niet meer. In de meeste klassen moest men zich via de series kwalificeren voor de finale-heats. Dit leverde veel mooie races op. De finales in de diverse klassen werden echt het spektakel van de dag. De coureurs in alle klassen waren er op gebrand om zoveel mogelijk punten voor het kampioenschap binnen te halen. Er werd om elk plekje fel gestreden en af en toe ging dat net even te gek met als gevolg wat schuivertjes, maar persoonlijk letsel bleef gelukkig uit. Naast de reguliere klassen kon er ook deze keer weer worden deelgenomen in de Regio-klasse. Met 9 coureurs uit onder andere Westeremden, Godlinze, Zeerijp en Termunten werden 3 manches gereden.  Jasper Drijfhout won alle manches en werd dus dagwinnaar voor Sander Bosscher en Mans Engel. De bromfietsklasse kende ook een eigen regio-klasse met 7 deelnemers. Gerben Koning uit Oosteinde was verreweg de snelste in deze klasse en won alle 3 de manches. Rik Oldenhuis uit Westeremden werd tweede in het dagklassement voor Damian Moorlag uit Oosteinde, die de derde plaats voor zich opeiste. De coureurs in deze klassen hebben het naar de zin gehad en deze klassen zijn een mooie aanvulling op het wedstrijdprogramma. Dit verdient een vervolg. Na een lange dag grasbaanracen kon iedereen terugzien op een geslaagde dag met veel zon en prachtige wedstrijden.

Stichting Baansport Westeremden