Terugblik over het afgelopen jaar 2013

               Een overzicht van het afgelopen jaar.

                                 Oud en Nieuw 2013

 Het weer speelde niet mee met oud en Nieuw,veel regen en een harde wind deden mensen binnen blijven .Toch was er veel belangstelling voor de vuurwerkshow bij het dorpshuis,Mans Engel en de Orando deden hun best om toch de vuurwerkshow door te laten gaan. Na de show gingen de mensen naar het dorpshuis om te proosten op het nieuwjaar.

                                      Memories- J-Olthof-de Jonge 14/1/2013

                                         Memories-Willem Lutgerhorst 10/1/2013  

                                              Prikslee wedstrijden 23/1/2013

Woensdagavond vond op de ijsbaan de wierde prikslee wedstrijden plaats helaas viel de opkomst wat tegen . Toch waren er mensen die het wilden proberen en dat ging er gezellig aan toe.                                                  Bodemdaling 28/1/2013

Loppersum .Verder zijn aan het woord minister Kamp en NAM-directeur Bart van de Leemput .Persoonlijke verhalen vanuit de zaal: Mijn woning is zwaar beschadigd: 11 scheuren in de hal, 23 scheuren in buitenmuren en de schoorsteen is lek. Schade bedraagt nu ongeveer 31.000 euro. Ik wil ten allen tijde schadevrij gesteld worden. Minister Kamp, ik nodig u graag uit om eens in ons huis te kijken.

                                                       Aardbeving  8/2/2013

Gisteravond om 22.30 en 23.40 werd westeremden weer opgeschrikt door een aardschok ,de eerste had een kracht van 3.2 en de tweede had een kracht van 2.7 het epicentrum lag dit keer bij zanderweer.

                                    Memories- Etje-pieterke van der Laan-Smit

                                                                    12/2/2013

                                      Memories – Liefke Smit- Wieringa 18/2/2013

                                                               Paasbult

30/2/2013

Vrijdag en zaterdag kon men snoeihout brengen naar de stortplaats bij fam,Dijkema. Diverse mensen hebben hier gehoor aan gegeven,als men niet in bezit was van een aanhangwagen kon men dat tegen een vergoeding weg laten halen.                                                              1/5/2013

  Dorpsbewoners kregen een Koninklijke

Onderscheiding .

5 Inwoners van westeremden hebben een Onderscheiding ontvangen , dat zijn de heer J.Bos /H.Janssens/ R.van de Ploeg/ T.Olthof/O.Achterhof. De voorzitter van Orando heeft samen met de aanwezigen een boompje gepland bij de Hervormdekerk. De Heer O.Achterhof kon door omstandigheden niet aanwezig zijn.                                                                 4/5/2013 

  Doden Herdenking  4 mei

             

Vandaag werden de mensen herdacht die in de tweede wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Ook Westeremden denkt aan de hun mensen die zijn omgekomen aan het geweld, daarom leggen we ieder jaar een krans bij het graf van Martha Doorn die getroffen is door een granaat .Zij was niet de enige van het dorp, nog 6 anderen zijn op een gruwelijke wijze om het leven gekomen dat zijn Bennie en Helena Bolwijn,Harm Koopman ,Jacob Willem de Ruiter,Gerard Elema,Hennie Huisman . De kranslegging word gedaan door raadslid Jur Huizinga van de gemeente Loppersum

                                                             26/5/2013

Grasbaanrace was koud en nat. Knmv grasbaanraces werd gehouden op het sportpark de wierde. Gezien dat de belangstelling van het publiek wat tegen viel door het weer  werden er toch nog leuke wedstrijden gehouden door de rijders. 

                                                               9/6/2013

  Boekenwinkeltje  ,,Schuurpapier,,

                                            Boekwinkeltje geopend op Pastorieweg

Westeremden heeft er een winkeltje bij. In de schuur van Pastorieweg 20 is zaterdag 1 juni boekwinkeltje Schuurpapier opengegaan. De schuur van Roelf Reinders en Anoesjka Hilbrands staat van onder tot boven vol met gebruikte boeken.

                                                             10/6/2013

Abt Emo scoort goed bij Onderwijsinspectie 2013

De kwaliteit van het onderwijs is op orde. Vooral over het optreden van de leerkrachten op de Marenland-school met 33 leerlingen oordeelt de Inspectie goed. “Wij zijn als school erg goed beoordeeld”, zegt directeur Klarie Kolkena. “Een resultaat waar we als team trots op zijn. De Inspectie vond de doorgaande lijn in alle groepen supergoed. Het leerkrachtgedrag werd ook als erg goed beoordeeld.”                                                              11/6/2013

 Fietsvierdaagse  2013

Vandaag is de fietsvierdaagse weer van start gegaan. Liefhebbers kunnen weer genieten van vieravonden fietsplezier. Net als voorgaande jaren is de startpunt bij het dorpshuis. Iederavond zal ongeveer 25km gefietst worden over diverse locaties. Halverwege staan Jan en Jantje Dijkema klaar om de fietsers te trakteren op een kop koffie en een koek,daarna word de reis weer hervat naar het dorpshuis.                                                            19/6/2013

  Boaz kerk overgedragen .

Groninger kerken. Dit is de 66 ste kerk die nu in het bezit is bij SOGK,ook de Andreaskerk is in het bezit van SOGK sinds 1973. Het kerkgebouw is ontworpen door architect Albert Wiersema uit Bedum in het jaar 1934. De kerk is ontworpen in Amsterdamse schoolstijl,het interieur dateert nog geheel uit die bouwtijd. Het is bedekt met een spitsboog gewelf,bekleed met schrootjes aan het plafond. Kerk en ambtsdragersbanken ,preekstoel en deuren zijn het resultaat van verzorgd timmermanswerk.                                                              2/7/2013

 Feestweek 2013 met Volleybal en DJ Peter.H

et Thema voor dit jaar is (Daar zit muziek in). De Blauwbloezers uit middelstum luidden de feestweek in,hierna begon de straten volleybalwedstrijd op het terrein naast het feesttent. Molenweg kwam hier als winnaar uit de bus,Huizingeweg werd tweede, de Dorpsweg werd derde ,Kosterijweg en Bredeweg moesten genoeg nemen met de gedeelde vierdeplaats. S,avonds ging de beentjes van de vloer met DJ.Peter die muziek draaide uit de jaren 80/90                                                             3/8/2013

 Ophef ontstaan over kleur straatklinkers

In Westeremden is ophef ontstaan over de kleur van de straatklinkers die vanwege de herstructurering van het dorp worden gelegd. De gemeente Loppersum heeft in samenspraak met een aantal inwoners gekozen voor een gele klinker. Dorpsbewoner de Winter is daar allesbehalve blij mee. Hij is samen met enkele anderen een handtekeningenactie begonnen. Een stukje Dorpsweg in Westeremden waar de beoogde stenen al liggen, vinden de tegenstanders van ‘geel’ ook niet passen. Over twee weken worden de handtekeningen aan de gemeente aangeboden om het bestuur te overtuigen van de betere kleur.                                                             20/8/2013

 Overhandiging handtekeningsactie .

Westeremders konden bijna 300 handtekeningen overhandigen aan wethouder Prins. Dat is 90% van de inwoners van Westeremden. In de woorden die Henk Helmantel ter begeleiding uitsprak, bleek duidelijk de betrokkenheid van de kleine groep die de handtekenactie heeft georganiseerd.                                                            20/9/2013

1e fase bredeweg in volle gang                                                               5/10/2013

Activiteitendag Boazkerk groot succes

Zaterdag 5 oktober werd er een activiteitendag bij de Boazkerk georganiseerd. Op deze dag was er fancy fair, rommelmarkt, curiosa en een kindervrijmarkt. Maar ook kon men zich laten masseren door Romy Stelpstra, hier werd gretig gebruik van gemaakt, kon men een rit maken in een oldtimer en kon men meedoen met een verloting.                                                            10/10/2013

 Geotechniekonderzoek .Geotechniekonderzoek .

Bij de winter aan de kosterijweg wordt onderzoek gedaan naar de bodemgesteldheid, bij de Winter hangt al diverse jaren een kastje aan de muur om aardbevingen te registeren . Nu wil men onderzoeken of de gegevens overeen komen.

                                                              20/10/2013

 Viskenij overhandigd bijdrage aan de Danièllestichting

Zaterdagavond was het weer zover ,afgevaardigden van de Danièllestichting  waren weer uitgenodigd door Jan en Geertje Visser om een jaarlijkse bijdrage in ontvangst te nemen. Jan Visser bedankte de mensen die hier een bijdrage aan hebben gegeven. Zonder deze mensen was het niet mogelijk om dit allemaal te doen vertelde hij. Na zijn speech was het woord aan eén van de medewerkers van de stichting die vertelde wat er zoal gebeurde met het geld, het was heel ontroerend om dat allemaal aan tehoren. Gelukkig zijn er mensen die voor deze jongeren opkomen  en hun laatste wens als nog in vervulling te laten gaan . De bijdrage van dit jaar kwam van de  keetpop Leermens  ,kerkdienstfeesttent en het glazenhuis en de cafe viskenij .In totaal werd er  €1935.6 aan Danièllestichting overhandigt.                                                           28/10/2013

Zuidwesterstorm treft Westeremden.

De zuidwesterstorm van vanmiddag heeft ook toegeslagen in onze dorp. Dakpannen waaiden van de daken en bomen werden omver geblazen .Aan de kosterijweg waaide een betonnen plaat van de schoorsteen en belande in de tuin, een bewoner aan de Fiveldijk keek wel heel raar op toen hij thuis kwam van z,n werk, het hele dak van z,n garage was er afgewaaid en belande op z,n auto,de auto is dusdanig beschadigd dat het afgevoerd kan worden. Navraag leverde op dat hij verzekerd was.                                                           30/10/2013

Veurleeswedstrijd op de Abt-emo school

Vandaag werd de eerste voorronde gehouden op de Abt-emoschool. Hieraan deden 4 scholen mee, Abt-emo school/CBS de Noordkaapbuit Uithuizermeeden/O.B.S de Zandplaat uit ’t Zandt/CBS van Panhuijs uit Leek. De kinderen moesten een verhaaltje voorlezen in het grunnings of een gedicht,de beste 5 voorlezers gaan door naar de tweede ronde die op 6 nov wordt gehouden op de basisschool OBS de Mieden (Meeden). De finale vindt plaats in Pieterburen , die word gehouden bij de Zeehondencrèche van Lenie t`Hart op 13 nov. Hier vind de uitreiking plaats van de Veurleescup 2013 . De beste voorlezers van vandaag zijn : Mare ten Hoor/Gerben Scholte/Annemarie Kort/Maaike Schoenmakers/Lisette Datema. die gaan door naar de tweede ronde                                                              11/11/2013

  Sintmaarten

Vandaag was het weer zover sintmaarten voor de kinderen . Op de lagere school werd vanmiddag nog even stevig geoefend voor dat de kinderen bij de mensen langs gaan om hun waar bij elkaar te zingen. Ook het weer werkte vandaag goed mee voor de kinderen , maar de opkomst in het dorp viel helaas wat tegen.                                                              (13/11/2013)

                                                 Mare ten Hoor wint veurleescub. 

Mare ten Hoor was de jongste van de groep maar won wel de begeerde beker in Pierterburen . Het was een spannende wedstrijd voor de kinderen van de basisschool ,zo ook voor Mare die wel wat zenuwachtig was ,haar moeder stelde haar gerust en zonder moeite las ze haar gedicht voor in het Gronings. De Jury  bestaande uit onderander Free Schreiber hoefde er niet lang over na te denken,want dit meisje deed dit in volle overtuiging ,en kreeg de beker uitgereikt door Lenie t`Hart.Op de tweedeplaats eindigde Jan Pieter Nieuwenhuis,Gerben Scholte eindigde als derde. 


// ]]>