Geofoons in gasveld bij westeremden


Westeremden – De NAM. De Nam plaatst dinsdag geofoons in het gasveld bij Westeremden. Een geofoon is een meetapparaat dat door middel van geluidsgolven bewegingen in de aarde beter in kaart brengt dan de huidige meetapparatuur. Met de geofoons, waarvan de diepste op 3 kilometer in de aarde wordt geplaatst, wil de NAM de aardbevingen in het gebied monitoren. De NAM gaat in totaal 11 geofoons plaatsen in een boorgat bij het gasveld. De apparaten hangen boven elkaar met een afstand van 30 meter. Volgens een woordvoerder kan de NAM gaat het bestaande meetnetwerk van het KNMI niet dieper dan 200 meter. “We willen graag meer accurate gegevens dan we nu hebben” volgens de woordvoerder. “Daarmee kunnen we aardbevingen in de toekomst beter voorspellen. De hoop is dat we ze misschien zelfs kunnen voorkomen.” In totaal worden er op vier verschillende locaties metingen verricht door de NAM. Volgende week worden er nieuwe geofoons in een gasveld bij Zeerijp geplaatst. De andere twee locaties zijn nog niet bekend.