Van Bolletje tot Bol Update 4.


Westeremden – Bijna iedere jaar ziet u langs de wegen bollenvelden. Ik wil u door middel van een foto reportage laten zien hoe dit proces in z, n werk gaat. Dit gaat door middel van een Update die regelmatig word gemaakt zo blijft u altijd op de hoogte wat er allemaal gebeurt. Na een groeitijd van ongeveer een maand zijn de tulpen zover gegroeid dat het tijd is om de bloem er af te snijden. De bol blijft in de grond zitten zo dat het nog wat kan groeien. Tulpen die te snel groeien worden behandeld met Roundup. Een maaimachine snijd de koppen op een bepaalde hoogte er af wat er overblijft, word met de hand gedaan, het is de bedoeling dat de bloem in het gangpad word gedeponeerd anders treed er schimmelvorming op en dat moet voorkomen worden.
Deze werkzaamheden worden meestal verricht door de jeugd uit de gemeente Loppersum. Na  twee maand is het tijd om de bollen te oogsten. Hier vandaan worden de bollen naar de boerderij gebracht. Hier worden de bollen gewassen. Alle tulpenbollen gaan door deze was trommel en ze komen er dan schoon weer uit. Na een grondige schoonmaak blijft er nog een velletje over. Alles word een krat opgevangen en weg gezet om te drogen.  Het steeltje en het velletje zit nog aan de bol die moet handmatig verwijderd worden.