Liek achter de badde.

Westeremden- 7-februari Speelt de film Liek achter de badde in het dorpshuis van Westeremden. Aanvang is om 20.00 uur. Voor opgave kunt u mailen naar ( onsdorpshuiswesteremden@gmail.com)  De op Harry Töbens misdaadroman gebaseerde Groningstalige film Liek achter de badde en daar blijft het niet bij, zo laat de in Groningen woonachtige Töben weten. ,,De film wordt ook vertoond in zeker 37 dorpshuizen of soortgelijke voorzieningen in Groningen en Drenthe. De belangstelling is groot.’’

Voorproefje van het verhaal
Dankzij een rijke, ziekelijke echtgenote wordt Lucas Hospes, een eenvoudige boer uit Westerwolde, herenboer in Eerste Exloërmond. Hij staat op standsverschil. Hij meent dat hij als herenboer alles naar zijn hand kan zetten. Zijn zoon Gerrit mag geen omgang hebben met Mia, de dochter van de boerenknecht. Hij mag het werk van de knecht, zoals de brug voor een schip afdraaien, niet doen. Als hij dat toch een keer doet krijgt de zoon klappen met de leren broeksriem van de boer en wordt verminkt. De zoon haat zijn vader en zet hem op het aardappelland voor schut. Hij wordt geen boer maar gaat naar de HBS in Groningen. Nadat hij zijn vader heeft betrapt op aanranding van de moeder van Mia, besluit hij zijn vader te chanteren.
De boer wordt hoogmoedig, neemt een maîtresse, begint een renstal en leent geld uit. Hij schenkt de gemeente, die het kanaal (de Mond) en wijk wil dempen, een deel van zijn land onder de voorwaarde dat zijn brug (badde) als monument blijft liggen. De boer raakt verstrikt in zijn manier van leven. Hij wordt door zijn maîtresse verlaten. Zijn zoon ontneemt hem alles. De herenboer raakt aan lager wal. Hij is macht en aanzien kwijt. Hij zorgt dat hij een revolver krijgt. Maakt duidelijk dat hij zijn schuldenaren en zoon af wil maken door hun namen op de muur te schrijven en er een streep door te trekken. Zorgt ervoor dat zijn zoon dit te zien krijgt. Schiet zich een kogel door de kop, maar zoon wordt verdacht van moord op zijn vader. Blijkt de laatste boze zet van zijn vader te zijn. Door studie en erfenis wordt Gerrit een man van de wereld, maakt van de renstal een succes. Als dat minder wordt, verkoopt hij alles behalve de boerderij, en gaat een paar jaar op reis. Terug in Nederland begint hij een hennepkwekerij met als doel, er weet te kweken met een hoog THC gehalte, geschikt voor medicinaal gebruik.  Töben, die eerder al een verhalenbundel en een geschiedkundig boek schreef, publiceerde het in 2011. ,,En vervolgens ontmoette ik iemand die er een film van wilde maken. Ik schreef een scenario, maar uiteindelijk bleek die man zijn woorden niet waar te kunnen maken. Het idee voor de film was toen wel geboren.’’    Töben, wiens wortels in de Veenkoloniën liggen, richtte een stichting op, kreeg subsidies van de provincies Groningen en Drenthe en zocht acteurs. ,,Amateurs en enkele professionals. Ik vond ook een regisseur, Dirk de Jong. Een jaar geleden begonnen de opnamen, op verschillende plekken. En nu is de film dus klaar. Ik heb hem al gezien en ben er blij mee.’’     De tour begint komende week in Vlagtwedde en daarna worden meer dorpen aangedaan. Maar daarmee is het nog niet afgelopen.’’ Töben wil namelijk met de film aankloppen in Den Haag en aandringen op meer erkenning voor het Gronings. ,,Het moet dezelfde status als het Fries krijgen. Dit is ook een reden voor het maken van de film.’’