Groningse coach van Tom Dumoulin verlaat Sunweb

 

Westeremden-Adriaan Helmantel verlaat aan het einde van dit jaar zijn werkgever Team Sunweb. Ondanks de vele successen waarin de Groninger deelde, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. Of het klopt wat De Telegraaf heeft geschreven, dat hij als bondscoach op de weg en de baan bij de KNWU aan de gang gaat? Dat wil de oorspronkelijk uit Westeremden afkomstige Helmantel niet bevestigen. ,,Het is te vroeg om daar al iets over te zeggen; het heeft nog wat tijd nodig.”Toch was het nieuwe aanbod – bij de KNWU of elders – concreet genoeg om zijn baan bij Sunweb na zes jaar op te geven. ,,Met pijn in het hart hoor; ik heb er echt wel even over gepiekerd of ik dit wel moest doen. Maar ik betrapte me er dit jaar opeens op dat ik toch om me heen aan het kijken was. En toen kwam een aanbod voorbij dat net zo uitdagend was en toch ook vernieuwend. Toen heb ik de knoop doorgehakt.”
Onervaren coach
Helmantel zegt heel blij te zijn met de kansen die hij kreeg bij de formatie van Iwan Spekenbrink. ,,Ik werkte bij de bond, waar ik onder anderen Kirsten Wild en de ploegachtervolgers op de baan begeleidde, en had via mijn eigen bedrijfje een aantal individuele renners onder mijn hoede die ik trainde. Ze hebben het toen aangedurfd om een betrekkelijk onervaren coach over te hevelen naar het WorldTour-niveau. Ik moet zeggen dat ik ontzettend veel geleerd heb in die tijd en prachtige dingen mee heb gemaakt.                                                                                                                                                                                                                                                                     Het is een heel mooi avontuur geweest.”
Hij herinnert zich nog zijn debuut als ploegleider. ,,Ik moest in mijn eerste jaar, in 2013, direct de Omloop Het Nieuwsblad doen, omdat er iemand anders was weggevallen. Dat was even wennen voor een ploegleider, die daarvoor alleen een Tsjechische etappekoers voor vrouwen met zeventig deelnemers had begeleid.’’
Dezelfde werkwijze
Later kwam hij steeds meer in de trainersstaf terecht. ,,Met name de tijdritten voor teams, maar ook individueel behoorden tot mijn takenpakket. En ik mocht helpen de aanpak van de trainers wat meer uniform te maken, zodat we bij de mannen, vrouwen én beloften dezelfde werkwijze hanteerden.”
                                                                                                                                  Mooie herinneringen zijn er genoeg. ,,Een dag nadat mijn zoon werd geboren in 2013, stond ik in de gang van het ziekenhuis op een heel klein schermpje te kijken hoe Marcel Kittel zijn eerste etappe op de Champs-Élyséesvoor ons team won. Heel zachtjes stond ik te juichen voordat ik vrouw en kind weer opzocht in de kamer ernaast. En de dag dat we in 2017 in Bergen met én de mannen én de vrouwen wereldkampioen op de ploegentijdrit werden. En een paar dagen later won Tom Dumoulin ook nog de individuele regenboogtrui. Dat zijn momenten om te koesteren.”