Gasloos wonen in Westeremden.

Westeremden-De komende jaren wordt het gebruik van aardgas langzaam maar zeker aan banden gelegd. Vanaf 1 juli mogen nieuwbouwwoningen niet meer worden aangesloten op het gasnet. Vanaf 2021 mag de CV-ketel enkel nog worden vervangen voor een duurzaam alternatief. In 2030 moet de gaskraan in Groningen helemaal dicht. Inwoners van Westeremden weten als geen ander wat de consequenties zijn van het gasverbruik. De discussie rondom het aardgas speelt hier dan ook meer dan ooit. Maar hoe realiseer ik een gasloze woning in Westeremden? En welke lokale initiatieven zijn er in de regio? In deze blog vind je meer informatie.

In 4 stappen naar een gasloze woning
Het realiseren van een gasloze woning is een complexe operatie. Zeker voor de bestaande bouw. Grofweg onderscheiden we een viertal stappen die iedereen zou moeten doorlopen om een woning zonder gas te bereiken.

Stap 1: Isoleren
Wanneer je huis goed geïsoleerd is, heb je minder vermogen nodig om je huis te verwarmen. Een spouwmuurisolatie is een goed begin, maar denk ook aan het isoleren van de gevel, vloer, en het plaatsen van HR++ glas.

Stap 2: Ventileren
Isoleren is ventileren. Zodra de woning goed geïsoleerd is, moet je zorgen dat er ook voldoende ventilatie is voor een gezond binnenklimaat. Kies bij voorkeur voor een energiezuinig systeem. Bijvoorbeeld balansventilatie, vraaggestuurde ventilatie, of een ventilatiesysteem met terugwinning.

Stap 3: Duurzaam verwarmen en koelen
Het meeste gas verstoken we voor het verwarmen van onze woning en voor het verwarmen van tapwater. Tegenwoordig zijn er uitstekende alternatieven van de gasketel. Een volledig elektrische warmtepomp of biomassaketel kan de CV-ketel helemaal vervangen. Dit zijn alleen wel dure systemen. Voor een warmtepomp met bodembron betaal je al snel €15.000 tot €20.000.

Je kunt ook kiezen voor een goedkopere “tussenstap”: de hybride warmtepomp of zonneboiler. Deze systemen ondersteunen de CV-ketel. Het gasverbruik daalt op die manier met ruim 60%.

Stap 4: Zonnepanelen plaatsen
Bereken hoeveel stroom de woning nodig heeft, en probeer deze stroom zoveel mogelijk zelf op te wekken met zonnepanelen. Op die manier kan je zelfs een compleet energieneutrale woning realiseren.

Wat speelt er verder in Westeremden?
Ook in Westeremden wordt nagedacht over de toekomst van het aardgas.   

 • Werkgroep Duurzaam Westeremden wil van het gas af en geen aardbevingen meer. De werkgroep wil inwoners o.a. helpen met het isoleren van de woningen, en bieden hiervoor energiescans met korting. Zodra de eerste stap “isoleren” voltooid is, wil de werkgroep kijken welke collectieve acties nog meer georganiseerd kunnen worden.
• Inwoners kunnen terecht bij het Energieloket Loppersum voor gratis advies m.b.t. het verduurzamen van de woning en het vinden van een (lokale) energieleverancier.
• Via dit energieloket kunnen inwoners ook deelnemen aan collectieve inkoop van o.a. zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen
• Via het energieloket kunnen inwoners van de gemeente ook subsidies en leningen aanvragen zoals de “subsidie energiebesparing aardbevingsbestendig huis” en de “energiebespaarlening”.
• De website loppersumversterkt.nl biedt informatie over het versterkeren van woningen als gevolg van aardbevingen en gaswinning.

https://www.energieinhuis.nl/