Gronings gas in een miljardenindustrie

aardbevig 3Jarenlang heeft de aardbevingsproblematiek geen prioriteit voor politici en de bedrijven die betrokken zijn bij de gaswinning.Dat verandert als in 2012 Huizinge getroffen wordt door een beving met een kracht van 3.6 op de Schaal van Richter. Bewoners beschrijven de beving als ‘een trein die door het huis rijdt’, of, ‘een tank die de muur uit het pand rijdt’. Er komen honderden schademeldingen binnen.aardbevig
De zware beving wordt gezien als een kantelpunt: de politiek kan de aardbevingen in Groningen niet langer negeren. Ondertussen komen er vandaag de dag gemiddeld nog steeds 44 vrachtwagens gas per seconde uit de Groninger bodem. De opbrengsten van het gas zijn zo’n 250 miljard euro. Het geld is de afgelopen vijftig jaar vooral gebruikt voor de financiering van lopende uitgaven van de overheid. De grootste kostenposten zijn sociale zekerheid, openbaar bestuur en veiligheid en infrastructuur. De provincie Groningen ziet maar weinig van dat geld terug. In Groningen klagen inwoners over aardbevingsschade en slechte communicatie met en door de NAM, verantwoordelijk voor de gaswinning. Jaarlijks worden tienduizenden schademeldingen gedaan. aardbevig 2Veel Groningers voelen zich niet gehoord. Dat gevoel wordt bevestigd als in januari 2015 een uitgelekt rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in handen komt van RTV Noord en de NOS. De belangrijkste conclusie: vijftig jaar lang heeft de overheid zich weinig tot niets aangetrokken van de veiligheid van de Groningers. Geld had altijd prioriteit.
In 2015 wordt Hans Alders door minister Kamp aangesteld als Nationaal Coördinator Groningen om een herstelplan te maken voor de regio. Het plan van Alders in hoofdpunten:
• Vanaf nu staat veiligheid voorop;
• Bewoners staan centraal;
• Er komt een arbiter voor geschillen over aardbevingsschade;
• Waardevermeerderingsregeling wordt uitgebreid;
• Er komt een opkoopregeling, onder voorwaarden.