Oorlogsbelevenis van Jakob Meijer.

dresdencopyWesteremden-Iedereen kent ze wel,de verhalen over de oorlogstijd. Zo verteld Jakob Meijer zijn belevenis over de oorlogstijd die hij samen met z,n broer Jan heeft meegemaakt in Duitsland.

De Familie Meijer woonde tijdens de oorlogsjaren buiten het dorp bij het voormalige 4tennisveldje .Tijdens de oorlog moesten jongemannen vanaf 18 jaar en ouder zich melden op het Scholtenhuis schhin Groningen om aan het werk te worden gesteld in Duitsland . Zo geschiede dat ook met de zoons van J.J.(Job) Meijer en z,n vrouw die 8 kinderen hadden. Roelf de oudste was al een half jaar aan het werk voor de Duitsers en schreef naar huis dat hij het goed had. En zo gebeurde dat ook dat de broers Jakob en Jan die vanaf de Huizingeweg in Westeremden in de bus naar Groningen reden om zich aan te melden op het Scholtenhuis, en vervolgens naar het Duitse plaats Hamburg te worden gestuurd . Daar werkte Jakob op een scheepswerf ,Jan werd naar brahlstorf gebracht waar hij als stoker op een goederentrein werd ingezet.Uiteindelijk moest ook de vader van de broers naar Duitsland om werk te verrichten.concentratiekampvught De twee andere broers Gerard en Tees die soldaat waren gingen naar Nederlands-Indië waar ze in gedeeld werden bij de Derde Regiment Stoottroepen (commando’s) daar hebben de broers de verschrikkelijkste ervaringen op gedaan. Na de oorlog in 1949 zijn de broers terug gekeerd,Gerard heeft er een pokken kwaal er aan overgehouden. Tees belande na enige tijd in een verpleegtehuis en is daar aan z,n ziekte overleden. Na de oorlog kwam de Fam. Meijer in Westeremden te wonen aan de Dorpsweg waar nu Marjan Alderlieste woont. Dit alles verteld Jakob Meijer nu voor het eerst na 70 jaar z,n belevenis die hij meemaakte met broer Jan over de oorlogsjaren voor de camera.                                                                    

                                         (want Jakob vond het een belevenis).7

2                                        Linksboven Jan en Rechts Jakob.